top of page
markstrokap

Naar de Malagasy-cultuurklas

Bijgewerkt op: 14 mei 2024

Naast de taalschool hebben we (Mark en Roliena) de afgelopen weken een cultuurklas gevolgd. We werden hiervoor uitgenodigd en hebben deze uitnodiging graag aangenomen. Meer over de cultuur hier in Madagaskar leren is erg belangrijk om ons werk hier goed te kunnen doen.


De volgende onderwerpen kwamen o.a. aan bod:

  • Levensprioriteiten van de Malagassier

  • Wat is belangrijk om goed te kunnen communiceren met de lokale bewoners

  • Groepsidentiteit

  • Manieren die je effectief kunnen helpen in deze cultuur

  • De spirituele wereld van de Malagassiër.

  • Vrienden maken

  • Kerkhistorie

  • Geboortes/trouwen/begrafenis.




De eerste keer ging ik (Roliena) alleen op weg naar de cultuurklas. Met behulp van Google Maps in afwachting of ik het daarmee kon vinden. Dat is hier in Tana (hoofdstad) altijd afwachten, want sommige straatjes zijn druk en klein. Maar het was gelukkig goed te doen..


Op de cursus waren verschillende nationaliteiten met o.a. Koreaanse dames, een zuid Afrikaanse meneer met zijn zoontje (helaas is deze meneer vorige week overleden), Duitse dames, Australisch echtpaar met 2 kleintjes en Amerikanen. Een hele gezellige club zo met elkaar. De cursus werd gegeven door een Malegasy/Engels echtpaar. Dat is wel erg gaaf, want van beide kunnen we leren.


De afgelopen week kon ik gelijk al een onderdeel van de cursus beoefenen; KRAAMBEZOEK, want de afval-dame heeft een baby gekregen! Een bezoekje is heel erg welkom en dat graag zo vlug mogelijk, want de betreffende familie heeft geld nodig hebben we geleerd in de klas. Samen met Angela onze huishulp die meeging als tolk gingen we op weg. Ik dacht werkelijk dat ze vlakbij ons zouden wonen, maar we gingen door een doolhof van straatjes. Uiteindelijk kwamen we uit bij een gammele ladder. Daar woonden de familie. Op een zolderkamertje van 2 bij 2 en 1 meter hoog. Het was er donker want het enige raampje was dicht. Het pasgeboren baby-tje lag gezond in een aantal oude gordijnen. Het was een lief en dik baby'tje.  In Madagaskar is het de gewoonte om een korte speech te houden bij een bezoek of een speciale gebeurtenis. Ze waren erg blij met het bezoek (geld, gebed en speech).




Benieuwd wat we nog meer leerden? Lees dan verder in deze korte stukjes:







  • Van alle waarden vind de Malegasy familie en vrienden nummer 1. Het is belangrijk om bij een groep te horen. Zonder groep/groepen mensen kom je nergens. Vrienden kunnen je helpen als er problemen zijn. En problemen zijn er elke dag. Wie brengt je naar het ziekenhuis als je geen auto hebt? Bij wie hoor je? En wie ken je allemaal? Als je een deel van de groep bent dan maak je daar gebruik van. Je kan gebruik maken van de voordelen, zoals de gitaar of de kleding van de ander. Beslissingen neem je ook als groep. De groep is belangrijker dan je mening.

  • Relatie is belangrijker dan betrouwbaarheid of efficiëntie. Malagassische mensen zitten graag gezellig bij elkaar. Zelfs jongens en mannen houden elkaar vriendschappelijk bij de hand.

  • Wat hier ook heel normaal is om van elkaar de spullen gebruiken zonder het te vragen. Wij weten en hebben geleerd dat we het eerst moeten vragen, maar Malagassische mensen weten dat niet, en doen dat dus ook niet. Ze brengen het dan ook gerust kapot terug en zeggen sorry als je geluk hebt.


  • Spontaniteit is hier ook belangrijk, anders mis je de leuke dingen. Je volgt de dingen die je groep doet. Als iets ander leuker is dan de afspraak die ze hebben met jou, dan kies je voor het leuke.


  • In Madagaskar gebeuren er veel ongelukken/ongelukjes. Mensen helpen elkaar hier, omdat je elkaar nodig hebt. Een voorbeeld; als tante naar het ziekenhuis moet breng je haar als je kan en dan blijf je er 's nachts ook om voor haar te zorgen als je dat kan.


  • Schaamte is ook een dingetje hier en beslissingen nemen is iets engs, want stel je voor dat het de verkeerde beslissing is. Omdat mensen hier in een groepscultuur leven worden beslissingen ook vaak als een groep genomen.


  • Hiërarchie is hier ook. Je luistert naar je baas, want hij heeft de macht over je.


  • Wat we ook een interessante les vonden, was dat we een leerling moeten zijn in Madagaskar. Door middel van een enquête werd gevraagd aan de Malagasiër wat ze graag wil van de buitenlanders (ons): Op nummer 1 stond: 'Dat ze onze taal leren' en op nummer 2: 'dat ze onze cultuur leren.' Dat liet ons weer zien hoe belangrijk de verbinding is. Niet het geld en de nieuwe wegen zijn belangrijk, maar jij als persoon. Als je bereidt bent om van hun te leren, zijn zij bereid om van jou te leren.


  • Jezus wandelde 3 jaar met zijn discipelen. Dit Bijbelse voorbeeld verwonderde ons weer. Want juist in deze cultuur waar mensen ook zo vaak bij elkaar zitten en naar elkaar luisteren nam Jezus de tijd met zijn leerlingen. Zo konden de discipelen van Jezus leren hoe het is om als Hem te wandelen en te leven. Om elkaar lief te hebben en elkaar te leren kennen. Daarnaast was Jezus met 3 discipelen nog meer intiem. Jezus was één van hen. We zullen niet zoals Hij zijn, maar we mogen wel een stukje met de mensen hier meelopen.

  • Er is hier veel gebeurt in het verleden. De Fransen waren superieur tegen over de Malagassiër. Mensen zijn tot slaven gemaakt en hun land is afgepakt door de Fransen. Daardoor zijn ook nu nog de Malagassische mensen bang voor witte/blanke mensen. Vooral in gebieden buiten de hoofdstad. Dit werkt ook nog weer door in hun relaties met hun kinderen en werknemers, omdat Malagassische mensen zelf negatief behandeld zijn behandelen zij nu hun kinderen en werknemers ook negatief. Hun zelfbeeld is laag. Je bent een heler als je hun eigenwaarde geeft of laat zien.


  • Op de cursus gaven ze ook aan dat we teleurgesteld zouden worden. Er is een enorme cultuur kloof. Het is goed om te vergeven en er over te praten met vrienden.


  • De spirituele wereld leeft in Madagaskar. Bij het voorouder geloof maken de voorouders contact met de geestenwereld. De voorouders dienen gunstig gesteld te worden. Dat kan door te offeren of je eigen status op te bouwen. Hoe meer status je hier hebt, hoe meer macht je hebt. En door te offeren verhoog je ook je status. Mensen gaan hier naar de kerk om bescherming op te bouwen.


  • Macht en angst leeft hier voortdurend onder de mensen, want er zou maar iemand naar de toverdokter gaan om jou een ongeluk te brengen. Hoe meer macht je in je omgeving hebt hoe minder bang je bent, want ze geloven dat de spirit je die macht heeft gegeven. En ze geloven ook dat de hoeveelheid macht die je hebt laat zien of de spirit je gunstig gesteld is.


  • Gelukkig is onze God machtiger dan alle andere geesten en goden. Onze God is machtiger dan ziektes en zelfs dan de dood. En alle mensen in Madagaskar moeten dat weten. Dan pas kunnen de angsten verbroken worden. Onze God is liefde, trouw en beschermend. De Malagassische mensen hebben net zoals ons getuigenissen nodig van Gods grote daden.


Tips die we kregen voor omgaan met Malagassiërs was: 'wees zoals Jezus.'

En als je iemand leidt in het geloof: kijk ook naar het verleden van die persoon. Als iemand spiritueel belast is, moet het daarvan bevrijd worden. Op een Bijbelse manier met iemand meelopen is helend. God is krachtig en werkt boven ons kunnen. Maar wacht op Gods stem, want je vecht tegen duistere machten


  • Mis de bezoeken met geboorte, trouwerij en begrafenissen niet. Geef bij een geboorte garnalen en een speech. Ook geef je bij deze gebeurtenissen geld.


We hebben nog veel meer geleerd, maar nu hebben jullie een klein beetje een idee wat er allemaal besproken is tijdens deze cursus.


Hartelijke groeten, de Strokapjes

429 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Een terugblik

Allemaal ogen

Comments


bottom of page